Cum asamblezi componentele unui PC

Thursday, December 29, 2011

Ce sa ai in vedere cand iti asamblezi singur PC-ul ?
Nimic mai simplu:
-   Componentele in apropiere
-   Surubelnita
-   Manualul placii de baza
Asigurandu-te ca toate cele 3 pozitii de mai sus au fost respectate, nu ramane decat sa “potrivesti” fiecare componenta in soclul ei.
Hai sa vedem cum se face asta, si care e procedura corecta de asamblare, sa nu ne chinuim sa atasam fire, sau sa nu mai avem loc pe unde sa introducem macar surubelnita pentru prindere.
1.   Primul pas, este deschiderea carcasei (termen utilizat CASE), si atasarea sursei de alimentare (denumita PSU – Power Supply Unit)
2.   Pasul doi, e cel mai greu, iar in acelasi timp cel mai simplu dupa ce vei sti procedura:
-   Desigilezi placa de baza (denumita MB – MotherBoard sau MainBoard), si procesorul (denumit CPU – Central Processing Unit)
-   Vei atasa procesorul pe placa de baza. Depinzand daca este AMD sau Intel, procedura de atasare a procesorului propriu-zis si a coolerului vor fi diferite.
-   La AMD CPU, se va observa punctual de reper pentru atasare dupa cum urmeaza: pe partea cu pini aurii a CPU-ului, se va observa in unul din colturi, un pin lipsa, acesta fiind regasit si pe locul de atasare de pe MB. In functie de pinul lipsa, se va atasa CPU la MB.
-   LA Intel CPU, nu vor mai fi identivicati pini pe CPU, ci pe MB. Punctul de reper pentru atasare va fi localizarea a doua (2) “taieturi” pe marginea CPU, care se vor  regasi la fel de usor si pe socketul de pe MB.
-   Dupa asamblarea procesorului, se va atasa coolerul, instructiunile de atasare ale acestuia regasindu-se in micul manual de utilizare din cutia fiecaruia.
3.   Pasul 3, sic el mai important, va fi atasarea corecta a cablurilor carcasei la placa de baza (ex: butonul “Power” pentru pornirea calculatorului)
-   Aici va fi utilizat manualul placii de baza, fiind cel mai complex pas al asamblarii, fiind diferit positionat pe placa de baza in functie de fiecare model. (atasez foto pentru detaliu vizual)

Se vor vedea numerotati 9 pini, acestia regasindu-se in manual, ca si schita, denumit F_PANEL (Front Panel Connectors – front panel fiind panoul frontal al carcasei – butoane sau led-uri regasite pe carcasa)
Firele se vor atasa in pozitiile destiate, a se tine cont ca pozitia acestor conectori este intotdeauna in format de 9 pini, iar in raport cu pinul nr. 9, care nu este utilizat, se vor atasa butonul Power, butonul Reset, LED pentru hard disk drive, si LED pentru Power. (mereu in aceeasi pozitie raportata la pinul nr. 9)
4.   Dupa atasarea cablurilor carcasei, treaba e ca si terminata, se va instala MB in Carcasa (prin utilizarea surubelnitei).
5.   Se vor atasa in carcasa unitatea optica (denumita ODD – Optical Disk Drive) si unitatea hard disk (denumita HDD), in urma acestora vor reveni placa video (denumita VGA – Video Graphics Accelerator) si memoria ram (RAM – Random Access Memory).
6.   Ultimul pas, se vor atasa cablurile pentru fiecare component ce necesita acest lucru. (unele VGA nu necesita current, in schimb altele pot cere 1, sau chair 2 conectori de 6-8 pini)
Complicat ?

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP